Când discut cu profesioniști, lideri și antreprenori despre preocupările lor, comunicarea se clasează în primele top 5 subiecte menționate. Fie că este vorba de comunicare în cadrul echipelor, comunicare cu parteneri sau clienți, comunicare în context de schimbare, comunicare în situații de conflict sau comunicare publică, nevoia este aceeași: de a comunica mai bine. A comunica mai bine, “ca să ce?”. Ca să fim mai performanți, ca să nu mai pierdem timp, ca să mobilizăm oamenii în jurul proiectelor, ca să creăm adeziune, ca să avem relații mai bune, ca să avem o ambianță mai bună, ca să ne cunoaștem mai bine, ca să ne înțelegem mai bine, ca să fim mai credibili, ca să construim încredere, ca să fim mai profesioniști, iar lista ar putea continua mult și bine. Este clar că toate aceste aspirații sunt constructive și bine intenționate.
Însă, când vine vorba de a trece la acțiune, comportamentele sunt adesea defensive:
- ascultăm ca să replicăm, nu ca să înțelegem;
- ne luăm la întrecere să avem ultimul cuvânt;
- comunicăm rigid și “hotărât” ca să arătăm autoritate;
- nu ne exprimăm punctul de vedere în fața celorlalți și vorbim pe la colțuri;
- presupunem ce gândește celălalt, fără să validăm dacă ce credem e conform cu realitatea;
- suntem aparent de acord cu ideile exprimate într-o ședință, de teamă să nu deranjăm și să pierdem aprecierea celorlalți;
- ne opunem ideilor noi “din principiu”;
- nu acceptăm să înțelegem un punct de vedere dacă nu este perfect argumentat sau dacă nu corespunde convingerilor noastre;
- apărem public fără să ne pregătim prealabil;
- credem că dacă comunicăm autentic și vulnerabil vom fi taxați drept “slabi” și așa mai departe.
Miturile pe care le întâlnesc cel mai des în practica mea au la bază convingeri adânc împământenite și determină adesea comportamentele pe care tocmai le-am menționat.
Mitul 1: Comunicarea eficientă înseamnă să vorbești clar și la obiect
Sigur, claritatea și concizia sunt importante. Dar crezi că doar acestea sunt suficiente? Comunicarea eficientă implică mult mai mult decât să îți exprimi punctul de vedere în mod clar. E nevoie mai întâi de toate să îți dezvolți capacitatea de a asculta activ, să înțelegi nevoile interlocutorului și să fii capabil să îți exprimi propriile nevoi, să fii atent la limbajul non-verbal și la tonul vocii. Este foarte important să înțelegi și contextul în care are loc comunicarea, pentru că el determină modul de abordare care funcționează cel mai bine.
Mitul 2: Mesajul tău va fi recepționat exact așa cum l-ai transmis
Ai avut vreodată impresia că ai fost perfect clar, dar totuși mesajul tău a fost înțeles greșit? Cât de des ți se întâmplă? Fiecare persoană interpretează mesajele prin prisma propriilor experiențe, emoții și convingeri. De aceea, este esențial să verifici constant înțelegerea și să fii deschis la feedback.
Mitul 3: Comunicarea este o abilitate înnăscută
Ai auzit și tu pe cineva spunând că „unii oameni sunt buni comunicatori din naștere”? De fapt, comunicarea eficientă este o abilitate care se învață și se perfecționează prin practică continuă. Chiar și cei mai talentați lideri și antreprenori investesc timp și resurse pentru a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare.
Mitul 4: Dacă stăpânești un subiect, nu ai nevoie să te pregătești prealabil ca să îl comunici cu impact
Una este să stăpânești un subiect și alta este să știi să îl comunici și să ai impact, adică mesajul tău să fie reținut, să creezi emoții, să inspiri, să faci oamenii să treacă la acțiune etc. Pentru asta, ai nevoie să te pregătești, să cunoști publicul, să structurezi conținutul și să îl livrezi într-un mod atractiv, care să faciliteze interacțiunea și retenția mesajelor.
Mitul 5: Comunicarea de succes înseamnă doar să fii carismatic
Da, carisma ajută, dar nu este totul. Comunicarea eficientă înseamnă și empatie, inteligență emoțională, autenticitate și capacitatea de a te conecta cu interlocutorul tău sau audiența ta la un nivel profund. Poți fi carismatic și totuși să nu reușești să transmiți mesajul corect dacă nu ești autentic și empatic.
Mitul 6: Feedback-ul negativ descurajează și demotivează
Ți-e teamă să dai feedback negativ? Crezi că îl va demotiva pe cel din fața ta? Există și un fenomen documentat științific care explică această teamă și anume efectul MUM acronim pentru Minimizing Unpleasant Message – adică minimizarea mesajelor neplăcute din dorința de a evita potențiale consecințe negative, cum ar fi critica, dezaprobarea sau conflictul.
De fapt, feedback-ul constructiv, chiar și atunci când este negativ, este esențial pentru creștere și dezvoltare. Cheia este să te concentrezi pe comportamente și rezultate, nu pe persoana în cauză și să găsiți împreună soluții concrete pentru a ameliora performanța în viitor (feedforward).
Mitul 7: Liderii nu au nevoie să asculte, doar să dea directive
Un lider eficient știe că ascultarea este la fel de importantă ca și comunicarea. Dacă nu asculți, cum vei înțelege nevoile și preocupările echipei tale? Ascultarea activă construiește încredere și este unul din factorii care promovează un mediu de lucru colaborativ și o cultură organizațională constructivă.
Mitul 8: Comunicarea înseamnă doar cuvinte
Comunicarea non-verbală joacă un rol crucial. Limbajul corpului, expresiile faciale și contactul vizual pot spune multe despre intențiile și emoțiile tale. Crezi că doar cuvintele sunt suficiente? Gândește-te la impactul unui zâmbet sincer sau al unui gest de susținere. Asta presupune prezență. Prezență înseamnă să fii conștient de energia ta, de gândurile, sentimentele și acțiunile tale și să folosești această energie pentru a te conecta cu ceilalți.
Mitul 9: Conflictele sunt întotdeauna negative și trebuie evitate
Observ adesea o confuzie între ce înseamnă tensiune și ce înseamnă conflict. Conflictul apare atunci când două sau mai multe persoane, sau echipe, sunt în opoziție una față de cealaltă. Tensiunea, pe de altă parte, apare atunci când două sau mai multe persoane, sau echipe, sunt împreună în opoziție cu circumstanțele. Tensiunile provin din faptul că oamenii din echipe au roluri și expertize diferite. Asta poate necesita să te gândești la probleme în mod diferit, să vezi lucrurile din diverse perspective iar acest lucru se poate simți inconfortabil. Poate părea chiar un conflict neproductiv. Dar, de fapt, este o tensiune, un tip de disconfort sănătos și productiv.
Conflict este atunci când oamenii refuză să se asculte unii pe alții sau nu discută cu nimeni care are un răspuns sau un stil diferit de al lor. Reglarea emoțională este foarte importantă în astfel de situații ca să reușești să asculți atent și să înțelegi nevoia sau nevoile persoanelor implicate cât și perspectiva lor. Doar așa se poate găsi un teren comun pentru stabilirea unor obiective convergente. De cele mai multe ori se ajunge la escaladarea tensiunilor sau a conflictelor din cauză că nimeni nu ascultă, toți cred că dețin adevărul și presupun că știu exact ce intenții au ceilalți, fără să valideze dacă ceea ce presupun este corect sau nu.
Mitul 10: Comunicarea nu este esențială pentru succesul meu; abilitățile tehnice sunt mai importante
Comunicarea nu este doar un „nice to have”, ci un element fundamental care influențează direct capacitatea de a-ți atinge obiectivele și de a conduce echipe performante sau de a interacționa cu colegi, clienți sau parteneri de business.
Poți fi un expert tehnic excepțional, dar dacă nu reușești să comunici clar și eficient percepția valorii abilităților tale tehnice va fi diminuată. Comunicarea este o abilitate esențială care completează competențele tehnice și care poate face diferența între un profesionist bun și unul extraordinar.
Miturile sunt făcute să fie demontate! Cu cât ești mai conștient de ele, cu atât vei începe să vezi că adevărata putere a comunicării nu stă doar în cuvintele pe care le alegi, ci și în felul în care reușești să creezi conexiuni autentice cu cei din jurul tău. Comunicarea implică ascultare activă, empatie, autenticitate și adaptabilitate. Toate interacțiunile contează, chiar și cele mici. Saluturile zilnice, mulțumirile și recunoașterea eforturilor mari sau mici contribuie la întărirea relațiilor.