Ți s-a întâmplat să asiști la prezentări sau să auzi mesaje aride, lipsite de sens care nu țineau cont în niciun fel de publicul prezent?
Sau să ți se înșiruie tot felul de argumente în favoarea unui punct de vedere și să simți că persoana din fața ta nu te vede și nu te aude?
Sau să ți se dea feedback după neinspirata formulă “una caldă, una rece” fără ca interlocutorul tău să încerce să îți înțeleagă nevoile, contextul și fără să existe un adevărat dialog?
Cum te-ai simțit? Ce ai fi vrut să fie diferit? Iar dacă ești tu emițătorul mesajului, ce ai putea face astfel încât să obții un efect diferit și să te conectezi autentic cu interlocutorul tău?
Exact în asta stă secretul comunicării de impact. Este arta de a face fiecare persoană din audiență sau fiecare interlocutor să simtă că mesajul le este adresat direct și că îi înțelegi. În acest fel se creează o conexiune autentică ce deschide drumul spre o comunicare eficientă care își atinge scopul inițial.
Comunicarea de impact nu este doar despre a transmite informații. Este despre a structura, organiza și livra idei într-o manieră coerentă și captivantă.
Comunicare de impact înseamnă și să știi să asculți, ca să înțelegi. Doar așa poți să sesizezi ceea ce nu se spune și să îți dai seama despre ce este, de fapt, conversația. Ascultarea activă se traduce în comunicare eficientă și produce comunicare de impact.
Impactul stă și în claritate și empatie. Ca să te faci înțeles, mesajele tale trebuie să fie clare și lipsite de ambiguități. Empatia, pe de altă parte, te ajută să înțelegi și să răspunzi nevoilor și perspectivei celorlalți și să stabilești o legătură autentică și de durată.
Prezența este o condiție esențială pentru a avea cu adevărat impact. Asta înseamnă să te conectezi intuitiv cu tine. Prezență înseamnă să fii conștient de energia ta, de gândurile, sentimentele și acțiunile tale și să folosești această energie pentru a te conecta cu ceilalți.
Cu siguranță știi și tu că nu ne amintim exact cuvinte dar ne amintim cum ne-am simțit în interacțiunea cu o altă persoană. Tu cum ai vrea să se simtă interlocutorii tăi? Ce ai vrea să îi determini sau să îi motivezi să facă? Să aibă o abordare deschisă, constructivă sau închisă, defensivă?
În asta constă impactul tău.