Comunicarea este un skill care se poate rafina la nesfârșit.
Iată o listă de 5 cărți pe care ți le recomand și datorită cărora eu am devenit un comunicator mai bun. Să îți fie de folos și ție!
Cele 16 legi incontestabile ale comunicării
John Maxwell
Această carte demistifică vorbitul în public și detaliază 16 legi esențiale ale comunicării eficiente. Ca să fii credibil, în orice context de comunicare, ai nevoie să îți trăiești mesajul. Adică să fii aliniat cu ce zici. Oamenii caută autenticitate, oameni cu care simt că pot rezona și nu discurs perfect. “De ce te-ar asculta cineva?” e o întrebare fundamentală care te ajută să îți clarifici cine ești, ce mesaje transmiți și cum le transmiți.
Conversații decisive
Kerry Patterson, Joseph Grenny, Ron McMillan și Al Switzler
O carte practică și aplicabilă, care definește conversațiile dificile ca fiind suma a trei factori: opinii opuse, emoții puternice și mize mari. E imposibil să nu reții măcar o idee pe care să o folosești atunci când conversațiile devin incomode. A rămas cu mine ideea, oarecum împrumutată de la Viktor Frankl, că între ce vedem și auzim ne spunem o poveste care determină cum ne simțim și cum acționăm. Poveștile pe care ni le spunem sunt propria noastră interpretare subiectivă a faptelor. În aceste povești, asupra cărora avem control deplin, rezidă cheia comunicării în situații decisive.
Cartea explorează și ce anume creează o stare de securitate sau de insecuritate într-o conversație. Cum se face că două persoane, raționale și agreabile, pot ajunge să se certe în timp ce ambele au aceleași obiective?
În carte găsești un cadru pentru conversații sănătoase și productive. Vei afla și cum să rămâi într-o conversație atunci când lucrurile încep să devieze de la subiect.
Say What You Mean: A Mindful Approach to Nonviolent Communication
Oren Jay Sofer
Mi-a plăcut abordarea cărții referitor la tot ceea ce înseamnă prezența, frumos definită ca fiind conștiența experienței noastre senzoriale, mentale și emoționale. Această idee este la baza autenticității și îmbunătățirii relațiilor interpersonale.
Patternurile inconștiente de comunicare, cu alte cuvinte, pilotul automat, perpetuează comportamente contraproductive. Conștientizând și lucrând asupra acestor patternuri putem asculta și comunica cu prezență și curaj.
Gândește mai repede, vorbește mai inteligent
Matt Abrahams
Am reținut din cartea lui Matt Abrahams, lector la Stanford, ideea că spontaneitatea se pregătește. Poate părea contra-intuitiv, dar în multe situații putem anticipa subiectele de discuție și, astfel, ne putem pregăti. Abrahams prezintă metode simple de structurare a ideilor astfel încât să fim pregătiți în orice situație în care suntem puși pe neașteptate sub lumina reflectoarelor.
Mi-au plăcut și numeroasele tips & tricks precum și exercițiile practice.
Pre-suasiune
Robert Cialdini
Autor al celebrei cărți Totul despre psihologia persuasiunii
Cialdini este, mai întâi de toate, un cercetător riguros.
Pre-suasiune, cea mai recentă carte a lui, nu este strict despre comunicare, ci despre crearea situațiilor, a contextelor favorabile discuțiilor pentru ca interlocutorul să fie a priori deja convins de mesajul sau produsul la care va fi ulterior expus. Cialdini dezvoltă noțiunile de “atenție” și “asociere” oferind multe exemple practice și aplicabile.
Am aflat și că Cialdini ghicea și în palmă în tinerețe. O poveste simpatică despre cum spărgea el gheața la petreceri 😉 și ce a ajuns să descopere din acest joc.